Aurul a inceput anul 2014 pe o panta ascendenta, inregistrand in perioada 1 ianuarie-17 februarie o crestere de pret de aproximativ 10,2%. La inceputul acestui an, cotatia aurului era pe bursele internationale in jur de 1.205 dolari/uncie, iar la finalul intervalului analizat a atins aproximativ 1.328,5 dolari/uncie.
Pretul aurului a crescut si a ajuns la niveluri neatinse din octombrie 2013 pe fondul unor rezultate mai slabe ale economiei SUA, care au pus presiune pe dolarul american, crescand interesul investitorilor pentru active de refugiu precum metalele pretioase.
Oficialii SUA au anuntat ca in ianuarie au avut loc scaderi atat in ceea ce priveste productia industriala (cea mai mare scadere din 2009 si pana in prezent), cat si vanzarile cu amanuntul (retail); mai mult, recent a avut loc si cresterea peste asteptari a numarului americanilor care au aplicat pentru ajutoare de somaj.
Daca in ianuarie, odata cu scaderea pietelor de capital, investitorii s-au orientat firesc catre aur, ceea ce a sustinut o data in plus cresterea sa de pret, in ultima perioada aurul s-a apreciat chiar si in intervale in care o serie de burse au crescut, fapt mai putin obisnuit.
Argintul a fost metalul pretios cu cea mai mare crestere procentuala de pret pana in prezent in 2014.
Argintul a fost metalul pretios cu cea mai mare crestere procentuala de pret in intervalul 1 ianuarie- 17 februarie 2014, cotatiile sale crescand pe bursele internationale cu cca 11,3% per ansamblul perioadei precizate, respectiv de la cca 19,4 dolari/uncie la aproximatix 21,6 dolari/uncie.
Cresterea impresionanta de pe piata argintului are la baza aceiasi factori fundamentali precizati anterior care au sustinut metalele pretioase in ansamblul lor, insa traditional acest instrumentul prezinta o volatilitate mult mai ridicata comparativ cu piata aurului.
Ce urmeaza?
Pana in prezent in 2014 a avut loc o diversificare si rebalansare a portofoliilor de investitii, expunerile din pietele emergente fiind diminuate considerabil, detinerile de actiuni marcand scaderi usoare, iar metalele pretioase "facandu-si din nou aparitia" in portofoliile investitorilor.