Atunci cand nu te mai ajungi cu banii, dar nu ai vrea totusi sa faci imprumuturi la banci sau le ceri prietenilor, casa amanet iti sare in ajutor.
Nu este o rusine sa admiti ca treci printr-o perioada mai grea din punct de vedere financiar. Fiecare poate avea un moment de cumpana in care simte ca nu se mai ajunge cu banii, ca oricat de mult ar castiga nu reuseste sa-si plateasca facturile sau ca ceea ce isi doreste nu poate fi cumparat cu suma de care dispun in momentul repectiv.
In ultimii ani aparitia caselor de amanet a devenit din ce in ce mai numeroasa, multi oameni alegand sa opteze pentru sprijinul acestora. Din cauza dobanzilor mari, a perioadelor de criza economica sau a nesigurantei locului de munca, casele de amanet sunt poate cea mai cautata modalitate de a obtine bani usor, fara acte sau giranti, pentru cheltuielile de zi cu zi.
Aceste solutii, insa, sunt doar unele de moment, garantarea facandu-se cu un bun de valoare. Avem astfel, cunoscut azi, amanet bijuterii, amanet telefoane sau alte obiecte electronice. Dobanda, mult mai mica decat cea a institutiilor bancare, este calculata atat in functie de valoare sumei imprumutate, cat si in functi de perioada pentru care doresti sa ramana obiectul amanetat. Exista insa riscul de a pierde bunul in cazul in care, la data stabilita, nu restitui suma de bani ce ti-a fost incredintata in schimbul lui sau daca nu te duci sa ceri o amanare a acesteia date. La inceput erau acceptate pentru amanet doar bunurile din metale pretioase, insa cu timpul casele de amanet au inceput sa primeasca electronice si electrocasnice, automobile sau chiar obiecte de arta.
Chiar daca la o prima vedere totul pare extrem de simplu trebuie, totusi, avute in vedere cateva reguli. Nu toate persoanele pot cere ajutorul unor astfel de case de amanet, minorii, spre exemplu, nu pot face acest lucru. Mai mult, in cazul in care angajatul casei de amanet sau patronul, acolo unde este cazulo, nu considera ca personalitatea, aspectul sau comportamentul tau nu se preteaza, acestia nu accepta sa iti amaneteze bunul pentru a-si pastra reputatia si pentru a nu intampina probleme in timp. Un alt lucru de care trebuie sa tinem cont atunci cand luam decizia sa amanetam un anumit obiect, fie el o bratara de aur sau un telefon mobil, este acela ca in cadrul "trocului" nu exista un evaluator care sa aprecieze ceea ce doresti sa amanetezi la adevarata lui valoare. Casele de amanet tind sa subevalueze obiectul dat spre amanet, iar singurul care decide daca sa accepte oferta sau nu este cel care merge acolo cu initiativa de a amaneta. Din pacate, disperarea si lipsa banilor ii fac pe unii sa raspunda afirmativ ofertelor, chiar daca acestea nu sunt dintre cele mai corecte. Statisticile arata ca in timp ce pentru o bijuterie se poate oferi aproximativ 85% din valoarea reala a acesteia, pentru un telefon sau un alt electronic, oferta este de 40%. Toate acestea depind in functie de caratele aurului, daca vorbim despre bijuterii, despre modelul telefonului, despre starea in care se afla acestea, despre cererea pe piata si, in functie de fiecare casa de amanet in parte, despre propriile protocoale.
Fiecare casa de amanet are propria politica in ceea ce priveste comisioanele practicate. Inainte de a amaneta ceva trebuie sa ai siguranta ca vei putea, la data stabilita, sa scoti obiectul amanetat pentru a nu-l pierde. Aceste perioade variaza in functie de cel care amaneteaza si de obiectul amanetat si se pot intinde de la cateva zile, pana la cateva luni. Trebuie avut in vedere faptul ca atat timp cat obiectul va sta la casa de amanet, aceasta va percepe un comision zilnic care se adauga sumei pentru care ai acceptat sa-ti amanetezi bunul.
Asa cum am reamintit mai sus, este necesar sa stiti exact perioada pentru care doriti sa lasati obiectul la casa de amanet. In functie de suma primita in schimbul lui, comisionul poate creste sau poate scade. De obicei, acestea sunt invers proportionale: cu cat suma este mai mare, cu atat comisionul este mai mic.
In cele din urma se incheie un contract intre ambele parti, iar daca cel ce a amanetat nu reuseste sa ramburseze creditul in perioada stabilita initial, acesta poate prelungi contractul, comisioanele putand ramane aceleasi sau sa creasca. Daca nici dupa cea de a doua perioada nu ai reusit sa dai inapoi suma imprumutata, cel mai probabil obiectul pe care l-ai amanetat va ramane in custodia casei de amanet, iar tu nu vei putea sa-l mai recuperezi niciodata.
Se incheie un contract intre parti, pe o perioada care poate incepe de la cateva zile si se poate intinde pana la o luna. Daca, dupa perioada contractuala, nu ai rambursat creditul, ai posibilitatea de prelungire, dar trebuie sa achiti o suma care reprezinta comisionul. Informatiile pietei arata ca aceste comisioane pot varia intre 0,4% si 1, 3%, in functie de suma imprumutata.
Bineinteles, casele de amanet de astazi prezinta oamenilor si optiune de a vinde direct un anumit bun. Aceasta varianta este aleasa de cei care stiu sigur ca nu vor putea sa rascumpere obiectul. Suma vanzarii este putin mai mare decat cea a amanetarii, insa in acest caz bunul nu poate fi recuperat nici macar dupa cateva ore, iar suma primita in urma vanzarii nu reprezinta in nici intr-un caz valoarea sincera a bunului.